Handskar och Vantar

Handskar tillverkas av olika skinn.

 

Vid tillverkning av skinnhandskar så kommer dom vanligast förekommande skinnen från lamm, get, hjort och älg. Getskinnet är det starkaste av dessa skinn. Faktiskt flera gånger starkare än de övriga tre. Därför användes förr getskinn i motorcykelkläder. Eftersom getskinnets fibrer inte ligger”i ordning” så kan man inte riva skinnet till skillnad från övriga skinn. Därför lämpar sig getskinnshandsken för lite mer oöm användning. t.ex. stavgång, cykling etc. Lammskinnet används oftast till lite finare handskar som inte behöver utsättas för så mycket yttre påverkan. Hjort och älg är fantastiskt mjuka och följsamma skinn. En fröjd att trä på händerna.

 

 

Olika foder:

 

Det finns en mängd olika foder för olika ändamål och med olika egenskaper. Allt från tunna sidenfoder till kraftiga pälsfoder. 

 

Vilket foder är varmast?

 

Ska vi vara riktigt sakliga så finns det inga foder som värmer, utan det handlar om att bevara handens värme så bra som möjligt i handsken/vanten. Fodret har därför två viktiga uppgifter för att uppnå detta. Det ena är att bevara så mycket uppvärmd luft som möjligt i handsken/vanten. Det andra är att transportera ut fukt ur handsken. Fukt leder kyla (värme också för den delen) så för att luften i handsken ska isolera så bra som möjligt mot kylan så måste luften vara torr. Oavsett utetemperatur så utsöndrar huden fukt och den måste ut.  Det finns en myt att ull ”värmer” mer än syntetfoder och den är dessvärre inte sann. Dom nya tekniska materialen som Thinsulate m.fl. är extremt effektiva att dels transportera ut fukt genom miljoner små kapillärer och samtidigt binda luft. 

 

Vanligt ullfoder/pilefoder kontra pälsfoder?  

 

Ett pälsfoder är generellt bättre på att behålla värmen i en handske/vante då ett pilefoder inte går att få lika tätt som det naturliga håret som växer på skinnen. Beroende på att pälsfodret är tätare så är det också effektivare på att transportera ut fukt än ett pilefoder.